Zlínský kraj – Jsou to ale paradoxy. Zatímco to na jaře po předčasném odkvětu a přišedších mrazech vypadalo na totální fiasko, teď je přeci jen průběžné zpravodajství ve věcech švestkových neboli trnkových o mnoho optimističtější. Zase platí že paní Příroda je mocnější než člověk a občas umí zázraky. Pro milovníky povidel a samozřejmě slivovice tak přichází o cosi lepší zprávy. Ale pozor, vyhráno zdaleka není.
Lubomír Chalupa, který léta připravuje voňavou pálenku v březnické pálenici, kde spoustu let působila i jeho maminka Stanislava, sice dobře ví, že se v pálenici bude otevírat nejdříve za měsíc, že letní kvasy z meruněk prakticky nebudou, ale sám o coby pěstitel ladí na veselejší notu.
„Mám sad v nižší poloze a mohu vám říci, že tam není jediný plod, ale o sto metrů výše už je trnek slušné množství,“ hlásí znalec.
Paradoxně je snad nejlepší úroda ve městě Zlíně.
„Denně desítky kilogramů raných švestek, trháme, spíše sbíráme, jsou výborné. Ale vůbec tu na Burešově vypadá úroda ovoce skvěle, nevím, jak jinde, ale tady si ani já ani moji sousedé rozhodně nemůžeme stěžovat,“ přehlíží výbornou úrodu nejen co se švestek týče zahrádkář Petr Polák.
Také další pěstitelé ze Zlína se shodují, že se musel stát zázrak a právě u Dřevnice, třeba v Loukách či v Prštném je úroda poměrně pěkná.
„Taky u nás na Provodově je to velmi různé. Švestky se teď modrají spíše ve vyšších polohách, jinde je to ale čistá nula,“ upozorňuje Josef Vítek.
Stejně tak najdete nádherně obsypané stromy například v Polichně. „Jenže máme velkou obavu, že nám přetrvávající sucho zase tuhle naději zhatí, tak uvidíme,“ říká paní Anna.
Zdeněk Staněk z Hošťálkové mluví i za kamarády. „Tady kolem dokola řádily mrazy velmi nepříjemně, takže u nás je výsledek nulový, nedá se nic dělat, prostě to příroda zařídila v náš neprospěch.“
„Myslím, že tak slabý rok jako vloni přeci jen nebude,“ uzavírá trnkové průběžné zpravodajství Lubomír Chalupa. Pálenici v Březnici otevřou na přelomu srpna a září, kolik lidí obslouží a udělají jim radost zatím neví. „Snad to bude o něco lepší než vloni, kdy jsme pečetili a zavírali už před vánočními svátky,“ dodává.
Jan Čada