Salmonela v kuřecím mase nebyla prokázána, nemocnice ale zpřísnila kontrolu přípravy jídel
Salmonela v kuřecím mase nebyla prokázána, nemocnice ale zpřísnila kontrolu přípravy jídel
Ilustrační foto

Zlínský kraj - Zdrojem salmonelózy, kterou se v polovině března v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně nakazili pacienti i zaměstnanci, bylo jídlo podávané ve zdravotnickém zařízení k obědu ve čtvrtek 14. 3. 2019. Vyplývá to ze zprávy krajských hygieniků, kteří však zároveň uvedli, že se nepodařilo prokázat přítomnost salmonely v kuřecím mase. Vzorky zmražených kuřecích stehen zkoumaly akreditované laboratoře. „Není to pro nás ani pro postižené pacienty a zaměstnance dobrá zpráva. V podstatě tak nemáme šanci odhalit, kde při přípravě jídla došlo k pochybení. Naší snahou ale je, aby se podobná situace nemohla opakovat. V každém případě jsme zpřísnili vlastní kontrolní mechanismy v rámci dodržování hygienických předpisů při přípravě a podávání stravy našim pacientům i zaměstnancům. Za důležité opatření považujeme i skutečnost, že budeme preferovat přípravu jídel z chlazeného masa, které je sice dražší, ale z pohledu zpracování méně rizikové než maso mražené," uvedl Radomír Maráček, předseda představenstva zlínské nemocnice. Počet zjištěných případů salmonelózy zahrnuje nyní 38 pacientů a 30 zaměstnanců nemocnice, přičemž onemocnění vzniklo jednorázově, nepřibyl žádný nový případ. V nemocnici v této souvislosti zůstává pouze jeden pacient na dětském oddělení. U ostatních pacientů zdravotní potíže odezněly a mohli být propuštěni do domácí péče nebo se doléčují s jinými diagnózami, pro které byli původně přijímáni. I přesto, že mechanismus vzniku nákazy salmonelou nebyl prokázán, vedení nemocnice hodlá kontaktovat všechny postižené pacienty i zaměstnance a chce se jim omluvit za vzniklou situaci.
Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně