Nominaci na Regionální potravinu Zlínského kraje mají sýr Bokovník a škvarkové tyčinky
Nominaci na Regionální potravinu Zlínského kraje mají sýr Bokovník a škvarkové tyčinky
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Ve středu 22. června se odehrálo v prostorách Knihovny Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně hodnocení Regionální potraviny. O značku se ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník od Šárky Šustekové ze Žítkové a škvarkové tyčinky Petry Malé ze Zlína. Slavnostní předání ocenění proběhne na Dni Zlínského kraje 1. října. V hodnotitelské komisi byla také statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová.

„Značka Regionální potravina se uděluje nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům. Cílem je podpořit výrobce lokálních potravin a taky motivovat zákazníky k jejich vyhledávání. Můžu říct, že hodnocení výrobků bylo pro mě velmi těžké, protože všechny byly chutné a kvalitní. Naštěstí jsem na to nebyla sama,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, zodpovědná za zemědělství a venkov.

V Hodnotitelské komisi zasedli opět zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory, Agrární komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Dne Zlínského kraje 1. října.

„S výsledky zlínského kola hodnotitelské komise Regionální potraviny jsem opět více než spokojen. Je sice škoda, že vítěze jedné kategorie se nepodařilo vybrat, o to víc mě ale těší fakt, že z celkem osmi oceněných výrobků jich pět pochází z dílen výrobců, kteří byli na ocenění Regionální potravina navrženi vůbec poprvé. Třešinkou na dortu je pak skutečnost, že se do letošního ročníku přihlásily téměř dvě stovky výrobců, což meziročně představuje 25procentní nárůst,“ informoval regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let. Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

K udělení Ocenění CHUŤ ZLÍNSKÉHO KRAJE soutěže Regionální potravina Zlínského kraje navrhla Hodnotitelská komise ve spolupráci se zástupci Zlínského kraje 3 výrobky.

Adéla Čuříková, Krajský úřad Zlínského kraje (s využitím TZ Regionální potraviny)