Hejtman Radim Holiš a radní Jiří Jaroš poblahopřáli medailistům z Olympiády dětí a mládeže
Hejtman Radim Holiš a radní Jiří Jaroš poblahopřáli medailistům z Olympiády dětí a mládeže
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Celkem 32 medailí, z toho 9 zlatých, 10 stříbrných a 13 bronzových, přivezli z letní Olympiády dětí a mládeže konané letos v červnu v Jihočeském kraji mladí reprezentanti Zlínského kraje. Medailisty ve středu 11. září na krajském úřadě přijali hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a radní mládež a sportu Jiří Jaroš. Poděkovali jim za reprezentaci kraje, poblahopřáli k dosaženým výsledkům a předali pamětní medaile a dárky.

„Děkuji vám za to, s jak velkým nasazením a odhodláním jste bojovali za náš Zlínský kraj a gratuluji vám k dosaženým úspěchům. Velké poděkování patří také trenérům a samozřejmě i rodičům, kteří vás podporují,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Setkání na krajském úřadě se zúčastnili také tři „dospělí“ olympionici ze Zlínského kraje, kteří startovali na nedávných letních olympijských hrách v Paříži – stolní tenistka Hana Matelová a atleti Tomáš Habarta a Petr Meindlschmid. Ti se se svými mladšími kolegy podělili o své zážitky a zkušenosti z pařížské olympiády.

„Jsem moc rád, že mezi nás tito tři reprezentanti České republiky zavítali. Jsou důkazem toho, že pokud máte dostatek talentu, vůle i píle, můžete to ze Zlínského kraje dotáhnout až na klasickou velkou olympiádu. Věřím, že pro vás budou inspirací a přeji vám, abyste u sportu zůstali, aby se vám v něm dařilo a hlavně, aby vám dělal radost,“ řekl mladým medailistům z letní olympiády radní Jiří Jaroš.

Na letní Olympiádě dětí a mládeže v Jihočeském kraji reprezentovala Zlínský kraj výprava v počtu 284 osob, z toho bylo 235 sportovců, 46 trenérů a 3 vedoucí výpravy. Mladí sportovci ze Zlínského kraje se představili v 18 soutěžích z celkových 20, které byly na programu olympiády. Zápolili v těchto sportech: atletika, badminton, basketbal, beach volejbal, cyklistika, florbal, fotbal, házená, jachting, karate, moderní gymnastika, orientační běh, plavání, softball, sportovní střelba, stolní tenis, triatlon a volejbal. Nejúspěšnějším účastníkem ze Zlínského kraje se stal Matouš Dittrich, který v orientačním běhu vybojoval hned tři zlaté medaile.

Za čtyři roky, v roce 2028, se letní Olympiáda dětí a mládeže uskuteční ve Zlínském kraji. Na sportovištích ve Zlíně, Otrokovicích, Kroměříži, Holešově a Bystřici pod Hostýnem se v boji o medaile utká téměř 4 tisíce nadějných sportovců z celé České republiky. Závodit se bude ve 22 sportech. Zlínský kraj bude jako jediný pořádat tyto hry už potřetí.

Přehled medailistů ze Zlínského kraje

Zlato

Matouš Dittrich, orientační běh, sprint – starší žáci Matouš Dittrich, orientační běh, krátká trať – starší žáci Matouš Dittrich, David Pekárek, Dalibor Šidla, orientační běh, sprintová štafeta – žáci Štěpán Vardžák, atletika, 300 m – starší žáci Sára Škubalová, cyklistika, silniční kritérium – starší žákyně Jan Holý, plavání, 100 metrů znak – žáci 2010 Gabriela Urbanová, plavání, 50 metrů volný způsob – žačky 2011 Vojtěch Laštovka/Kristián Píš, stolní tenis, čtyřhra – mladší žáci Vojtěch Bajer, Tomáš Dvořák, Dorota Štramberská, triatlon, štafeta mix 2+1 – dorostenecké štafety

Stříbro

Dalibor Šidla, orientační běh, sprint – mladší žáci Jan Holý, plavání, 50 metrů volný způsob – žáci 2010

Jan Holý, plavání, 200 metrů znak – žáci 2010 Martin Štourač, plavání, 100 metrů znak – žáci 2011 Oskar Bursa, Jan Holý, Šimon Mudřík, Robin Pavelec, plavání, 4 x 50 metrů polohová štafeta – žáci Vojtěch Laštovka, stolní tenis, dvouhra – mladší žáci Filip Račák, stolní tenis, dvouhra – starší žáci Vojtěch Laštovka, Kristián Píš, stolní tenis, družstva – mladší žáci Žofie Růžičková, triatlon, závod jednotlivců – starší žákyně Dorota Štramberská, triatlon, závod jednotlivců – dorostenky

Bronz

Gabriela Urbanová, plavání, 100 metrů znak – žákyně 2011
Gabriela Urbanová, plavání, 200 metrů znak – žákyně 2011
Václav Olivík, atletika, výška – starší žáci
Ondřej Šípek, atletika, oštěp – mladší žáci
Sára Škubalová, cyklistika, MTB XCO – starší žákyně

Tereza Andrýsková, Amálie Cibulcová, Zuzana Klableňová, Denisa Krčková, Darja Máčalová, Amélie Mikelová, Natálie Nejedlá, Adéla Polomíková, Josefína Srněnská, Denisa Štelcová, Viktorie Stodůlková, Kristýna Struhalová, Veronika Ťuhýčková, Natálie Zábojníková, házená, turnaj družstev – starší žákyně

David Pekárek, orientační běh, krátká trať – starší žáci
Dalibor Šidla, orientační běh, krátká trať – mladší žáci
Martin Štourač, plavání, 200 metrů znak – žáci 2011
Pavlína Grygarová, Lucie Havlištová, Tereza Novotná, Gabriela Urbanová, plavání 4 x 50 metrů polohová štafeta – žákyně
Lucie Havlištová, Jan Holý, Šimon Mudřík, Gabriela Urbanová, plavání, 4 x 50 metrů polohový závod mix – žactvo
Filip Račák/Aneta Ježková, stolní tenis, smíšená čtyřhra – starší žactvo
Filip Dufek, Filip Račák, stolní tenis, družstva – starší žáci

Bc. Jan Vandík, Krajský úřad Zlínského kraje