
Vsetín – Základní škola a mateřská škola Luh se ve středu 9. dubna proměnila v pulzující kousek Španělska. Ve spolupráci s Asociací školních jídelen, Oddělením vzdělávání při Velvyslanectví Španělska v Praze a městem Vsetín uspořádala tematický den věnovaný této jihoevropské zemi. Hlavním tahákem byla návštěva španělského šéfkuchaře Enriqueho Garcíi Tejady, který pro děti připravil tradiční paellu a další lahodné speciality.
Už od dopoledne se chodbami školy linula vůně paelly – pokrmu připraveného z rýže, zeleniny a masa v jedné pánvi. Kromě dvou variant paelly si žáci mohli pochutnat i na dalších typických španělských pokrmech, které pro ně šéfkuchař se svým týmem připravil. Děti tak vyzkoušely například polévku gazpacho nebo sladký mandlový či kokosový dezert turrón.
Den však nebyl jen o jídle. V rámci vyučování se ve škole věnovali španělským tradicím, a aktivitám, jež žákům, kteří přišli oblečeni v barvách španělské vlajky, přiblížily kulturu a tradice této země.
„Jsem nesmírně rád, že se nám tento Španělský den podařilo zorganizovat. Byl to přínos nejen v edukačním smyslu, kdy se děti mohly interaktivní formou seznámit s jinou kulturou, ale také v tom, jak úžasně spolupracovaly. Během celého dne jsem obdivoval mimořádnou ukázněnost a spolupráci našich žáků i celého personálu školy. Věřím, že si odnesli mnoho cenných zážitků a poznatků,“ rekapituloval ředitel školy Petr Kořenek.
Mgr. Jana Raszková, tisková mluvčí MěÚ Vsetín