Val. Meziříčí – Houbařská sezona pro letošní rok skončila. Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí na podzim neevidovala nutnost hospitalizace vinou špatně rozpoznané a pozřené jedovaté houby. S čím se naopak zdravotníci setkávali celkem často, byla špatná tepelná úprava hub a tím způsobené zažívací potíže.
„Zdravotní potíže způsobené požitím hub jsme během houbařské sezóny řešili několikrát. Pokud se již však zdravotní obtíže u pacientů vyskytly, bylo to většinou tím, že pozřeli špatně tepelně upravenou houbu. To vše však bez nutnosti následné hospitalizace,“ uvádí primářka interního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, MUDr. Marie Černochová s tím, že otrava houbami se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, zvracením, malátností, celkovou únavou a výjimečně i halucinacemi. V začátcích nelze odlišit tyto příznaky od jiné otravy jídlem, léky nebo chemikáliemi. Na možnost otravy houbami proto musí myslet vyšetřující lékař a cíleně se pacienta na požití hub ptát, a to i několik dní zpětně. „Letošní rok jsme však nezaznamenali otravu z hub, která by byla primárně jedovatá, jako například mochomůrka,“ dodává primářka interního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, MUDr. Marie Černochová.
„Největším nebezpečím, které může houbaře po snězení jedovaté houby potkat je těžké poškození jater, jež je ve své nejtěžší podobě končí selháním jater a smrtí. To je typické pro otravu muchomůrkou zelenou. Jiné druhy hub mohou významně ovlivnit funkce nervové soustavy a psychiku,“ upozorňuje primářka MUDr. Marie Černochová. Další jedovaté houby, například některé holubinky, působí „pouze“ zvracení a průjem za krátkou dobu po požití.
„Lidé by měli sbírat jen hřibovité houby, a to pouze takové, které dobře znají. To je základní předpoklad, jak se vyhnout dalším potížím. Další rada je nezapomenout na dostatečnou tepelnou úpravu, a také nezapíjet houby alkoholem,“ uzavírá primářka MUDr. Marie Černochová.
Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL a.s.