Vsetín - Vanilka, skořice, čokoláda, ale i mák nebo ořechy, to byly ingredience, kterými se snažili své napečené dobroty vylepšit soutěžící a získat tak vítězství v soutěži o Najchutnější valašskou buchtu. Tradiční soutěž pořádal Spolek pro zachování valašských tradic v sobotu 19. března na Moštárně na Jasence. V pěti kategoriích bojovalo celkem šestnáct soutěžících a celkovým vítězem se stali hasiči z Jasenky se svým štrůdlem.
V kategorii dorty, řezy, rolády bylo přihlášeno celkem pět vzorků a vítězkou se stala Bohdana Pešková. V kategorii bábovky byly přihlášeny vzorky dva a vítěznou bábovku upekla devětaosmdesátiletá Anastázie Jelínková. Kategorii domácí buchty a koláčky ovládla Bohumila Gáberová. Nejrozmanitější nabídku tvořila kategorie ostatní, ve které se sešly velikonoční kuřátka, perníková vajíčka, čokoládové košíčky, dia štrůdl a dokonce i labuť. Vítězkou se nakonec stala Božena Haničáková. Kategorii štrůdl, která v sobě skrývala jak sladkou, tak i slanou variantu ovládli hasiči z Jasenky, kteří na sebe prozradili, že se soutěže rozhodli zúčastnit na poslední na chvíli. O to více je těšilo uznání poroty. Hasiči z Jasenky se nakonec stali i celkovými vítězi letošního ročníku o Najlepší valašskou buchtu. V průběhu celého odpoledne hrál k tanci i poslechu harmonikář, nechybělo ani bohaté občerstvení a zajímavá tombola, do které se pořadatelé rozhodli dát i upečenou labuť. Součástí setkání byla také beseda na téma Velikonoce, povídání o míchání těsta, receptech nebo pečení v peci.
Spolek pro zachování valašských tradic připravuje na léto další oblíbenou akci, kterou bude Velká cena Valašska v sečení kosú, která se bude konat v sobotu 25. června v Semetíně u chaty Nivka.
Mgr. Adéla Kousalová, tisková mluvčí MěÚ Vsetín
„Najchutnější valašskou buchtu“ upekli hasiči z Jasénky
Předchozí článek
Další článek