Začíná Zlínský filmový víkend, letos už potřetí
Začíná Zlínský filmový víkend, letos už potřetí
foto: FILMFEST, Zlínský filmový víkend

Zlínský kraj – Do ulic krajského města míří 3. ročník Zlínského filmového víkendu. Ten začne už tento čtvrtek 17. října a až do soboty bude nabízet zajímavý filmový i nefilmový program. Nově se jeho část přesune do centra Zlína, kde na návštěvníky bude čekat blok filmů od studentů zlínských škol a následná afterparty. Lákadlem je i speciální projekce filmu Mord s besedou nebo úspěšný stand up komičky Adély Elbel. Zájemci budou mít možnost nahlédnout do historie zlínské filmové tvorby, projít si prostory Filmových ateliérů, navštívit interaktivní workshop a nebudou chybět ani animáky pro nejmenší.

„Koncept letošního ročníku jsme připravili s cílem přinést atraktivní program pro studenty, rodiny s dětmi, dospělé nebo filmové fajnšmekry. Jsme přesvědčeni, že nabídka je natolik zajímavá, že si v ní najde každý to své,“ uvedla za organizátory Jarmila Záhorová, výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu.

Filmový víkend začne už ve čtvrtek 17. října. Dopoledne zahájí veřejná tisková konference, která představí projekt Filmový Zlín připravený Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity společně s agenturou TA ČR a společností FILMFEST. Odpoledne potom dostanou prostor studenti zlínských filmových škol Creative Hill College, Ateliéru animované tvorby UTB a Ateliéru audiovizuální tvorby UTB.

„V prostorách klubu Sklep 33 v rámci programu FILMMINGEL: filmy, networking & inspirace představí budoucí filmaři to nejlepší, co ve Zlíně za poslední dobu vzniklo, a jak už název napovídá, budou mít příležitost společně debatovat a navzájem se inspirovat,“ říká Markéta Pášmová, umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu. Dodává taky, že součástí večera bude afterparty nejen pro studenty, ale i pro veřejnost.

V pátek dopoledne se do areálu Filmových ateliérů pohrnou hlavně žáčci z mateřských škol. Pro ně totiž bude připravené promítání pásma krátkých animovaných filmů. Na podvečer potom organizátoři připravili v multiplexu Golden Apple Cinema ve Zlatém jablku speciální projekci celovečerního filmu Mord, režiséra Adama Martince.

„Snímek je debutem mladého režiséra, který zpracoval příběh ze svého dětství a dospívání na Severní Moravě. Ústředním motivem filmu je rodinná sešlost na zabíjačce odehrávající se kdesi na Osoblažsku. Do hlavní role Karla obsadil režisér svého otce Karla Martince,“ popsala Markéta Pášmová s tím, že po projekci bude následovat beseda s režisérem.

V sobotu 19. října mohou zájemci o historii zlínského filmu navštívit čtyři komentované prohlídky expozice v Kabinetu filmové historie a filmových laboratoří v areálu Filmových ateliérů na Kudlově. Rodiny s dětmi zde objeví taky interaktivní workshop FILMOTROPIE, který nabídne seznámení s technologiemi, které se využívají v hollywoodských filmech nebo v herním průmyslu. Workshop bude zdarma a přístupný po celý den. No a ti nejmenší se můžou těšit na promítání animáků.

Filmový víkend zakončí vystoupení oblíbené komičky a moderátorky Adély Elbel, známé z pořadu Na stojáka nebo Comedy Club. Do zlínského multikina Golden Apple Cinema přijede se svým velmi ojedinělým programem – kombinací stand-upu a improvizace v interakci s publikem.

Kompletní program 3. Zlínského filmového víkendu najdete na webových stránkách pořadatele akce – společnosti FILMFEST, která stojí také za organizací Zlín Film Festivalu.

Gabriela Škrabalová