Výstava vzpomíná na Krásno zmizelé
Výstava vzpomíná na Krásno zmizelé
foto: Jiří Koňařík – MRV

Val. Meziříčí – 100 let od spojení kdysi samostatného městečka Krásno s Valašským Meziříčím připomíná nová výstava Krásno zmizelé, která je k vidění v Muzeu regionu Valašsko na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Prohlédnout si ji můžete až do dubna příštího roku, součástí bude i několik doprovodných programů.

Krásno zmizelé je stěžejní výstavou letošní sezony na zámku Kinských, o čemž svědčí i fakt, že jí muzeum věnovalo oba hlavní výstavní prostory. „Návštěvníky čeká zajímavý exkurz do bohaté historie Krásna, poskládaný z pestré mozaiky unikátních muzejních exponátů, poutavých informací a interaktivit pro děti i dospělé, “ uvedla jedna z dvojice kurátorek, historička Ivana Spitzer Ostřanská.

Ve výstavě nechybí ani přes třicet uměleckých děl, jejichž autory inspirovala charismatická zákoutí a život v Krásně. „Celou výstavou se vinou malby a kresby Leopolda Christa, který v Krásně vyrůstal na počátku 20. století. Nejstaršími uměleckými díly jsou pak perokresby Edvarda Stoklasy, kterému vděčíme i za nejstarší dochované zobrazení zámku Kinských z roku 1867,“ nastínila druhá z kurátorek výstavy, historička umění Kamila Valoušková. „K velmi zajímavým exponátům rozhodně patří také obraz Krásenská alej od Jaroslavy Hýžové z roku 1959, k němuž je vystavena i fotografie z muzejního archivu, zachycující autorku při tvorbě tohoto díla,“ doplnila Ostřanská.

Muzeum na zámku Kinských je otevřeno každý den mimo pondělí, vždy 9:00–17:00 hodin. Kromě výstavy Krásno zmizelé si můžete prohlédnout i komorní výstavu ke 140. výročí založení muzea ve Valašském Meziříčí. K hlavní lákadlům patří multimediální stálá expozici Člověk v krajině, krajina v lidech. Velmi oblíbená je i stylová zámecká kavárna. Vstup do všech návštěvnických prostor je bezbariérový. Další informace najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku a Instagramu Muzeum regionu Valašsko (@muzeumregionuvalassko).

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko