Výstava Městské lesy Rožnov a Autoklub ČR Rožnov k 30. výročí
Výstava Městské lesy Rožnov a Autoklub ČR Rožnov k 30. výročí
foto: TKA

Rožnov – Pondělí 7. října 2024 až středa 8. ledna 2025 - 8:00 - Galerie Na Radnici

30 let společnosti Městské lesy Rožnov, s.r.o.
30 let Autoklub ČR Rožnov pod Radhoštěm

Prosba lesa

Jsem dárcem tepla Tvého krbu za chladných nocí v zimě
a dárcem příjemného chládku v žáru letního dne.
Já jsem dal trámoví Tvému obydlí a desku Tvému stolu.
Ze mne je lože, ve kterém spáváš i kleče Tvého rádla.
Já jsem dal topůrko Tvé sekeře a branku do Tvého plotu.
Ze mne je dřevo Tvé kolébky i Tvé rakve.
Já jsem tím, čím pro život je chléb a pro vázu květ.
Vyslyš tedy prosbu mou,
opatruj mne a chraň i pro věky budoucí.

Městské lesy Rožnov, s.r.o. je společnost založena městem Rožnov pod Radhoštěm. Vznikla dne 6. 1. 1994 za účelem obhospodařování lesního majetku (lesních pozemků určených k plnění funkce lesa), které byly v roce 1991 vráceny městu. Tímto zákonným postupem se město stalo znovu hospodářem na svém historickém majetku, a proto v roce 1994 založilo společnost Městské lesy Rožnov, s.r.o. za účelem obhospodařování tohoto svého lesního majetku.
Rozloha lesního majetku činí 976 ha, je rozdělena na 2 lesnické úseky a rozprostírá se na sedmi katastrálních územích – k. ú. Rožnov p. R., Dolní Bečva, Tylovice, Hážovice, Vigantice, Hutisko-Solanec a Valašská Bystřice.
V roce 2018 – 2022 se městské lesy potýkaly s rozsáhlou kůrovcovou kalamitou. Při kůrovcové kalamitě došlo k razantnímu úbytku smrkových porostů, ale následným zalesňováním byly vytvořeny druhově pestré porosty lesních dřevin s vyšším zastoupením melioračních zpevňujících dřevin. Na obhospodařovaném lesním majetku je při obnově mýtních porostů v maximální míře podporovaná přirozená obnova. Na obnovovaných plochách se v současné době nachází široké spektrum dřevin a to jedle bělokorá, smrk ztepilý, modřín opadavý, douglaska tisolistá, borovice lesní, borovice vejmutovka, buk lesní, javor klen, jilm horský, třešeň ptačí, dub letní, habr obecný a sukcesní dřeviny bříza bělokorá a jeřáb ptačí.
Velký význam na spravovaných lesních majetcích má rekreační funkce lesa. Turistické trasy na vrchol Radhoště 1129 m. n. m. zajišťují nádherné pohledy na Moravsko-Slezské Beskydy. Společnost Městské lesy Rožnov je pravidelným organizátorem akce Jánské ohně na vrcholu hory Radhošť a dalších kulturních, společenských akcí.

30 let Autoklub ČR Rožnov pod Radhoštěm

Výstava představí stručnou historii 120 let automobilového sportu nejen v Rožnově. Je zde zachycen vývoj automobilizmu v poválečném období v období budování autoklubu v Rožnově a jsou zde také historické fotografie z motoristických závodů až do současnosti. Samostatnou částí je činnost Veterán Car Clubu a jeho mimořádná činnost v posledních 50. letech. V letošním roce také slaví 30 let tradiční závod „Veteráni Valašskem“ a součástí výstavy je několik plakátů z uplynulého období. Výstava je shrnutím vývoje automobilizmu na Valašsku.

Výstava začíná 7. 10. a potrvá do 8. 1. 2025. Je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 8-14 hodin.

TKA