Světlo Valmez: Jeden den, kdy se umění setkává se světlem
Světlo Valmez: Jeden den, kdy se umění setkává se světlem

Val. Meziříčí – Valašské Meziříčí bude zářit! Blíží se festival Světlo Valmez, který v samotném středu města spojí hudební vystoupení se světelnými uměleckými instalacemi a videomappingy. Šestý ročník se uskuteční v pátek 20. září po setmění. Hlavními hudebními hvězdami budou Calin, November 2nd a Prago Union, své instalace představí víc než dvacet mezinárodních umělců.

Ponořte se do fascinujícího světa vizuálních divů a světelných instalací. Jeden jediný den se totiž střed města Valašské Meziříčí promění v pohádkovou metropoli. Shott Stage na náměstí do vás napumpuje rockové vlny při koncertě hranické kapely November 2nd, letošních držitelů Ceny Anděl 2023 za nejlepší album. Pořádnou dávku RnB a rapu dodá v současnosti nejpopulárnější český umělec Calin a hudební jízdu završí pražská hiphopová skupina Prago Union s živou kapelou.

Hlavním audiovizuálním místem bude opět areál zámku Žerotínů. Na PWO Videomapping Stage na I. nádvoří zahájí jednotlivé bloky Laserová show s videoprojekcí. „Následně budete svědky projektu ArchiBio oceňovaného digitálního umělce Andreje Boleslavského. Užít si ale budete moci také videomappingy z předchozích ročníků. Jednotlivé projekce se budou až do půlnoci několikrát opakovat,“ pozvala místostarostka Yvona Wojaczková. Při průchodu na II. nádvoří pak budete svědky barevných obrazů maďarského uměleckého uskupení LightSpray Visual, které k výtvarné instalaci na Galerii Kaple využije klasickou technologii meotarů.

Třetí částí programu Světla Valmez bude umístěna v prostoru parkovišť u OC Cimala. Zde vyroste Robe Stage aneb Robe ShowTruck, kde budete moci vstoupit do jedinečného světa, který nabízí každému zážitek rockové hvězdy pod září reflektorů. Speciální black boxje naplněný téměř padesáti nejmodernějšími koncertními světly od Robe. Oblohu poté rozzáří několik nejvýkonnějších searchlightů iBolt s nedozírným dosahem. Kromě Robe ShowTrucku najdete u OC Cimala také Mint Market, jež startuje už ve 14.00 hodin a nabídne moderně pojaté trhy se svěží módou, šperky, designem a dalšími výrobky.

A když spojení hudby, světla a umění, tak právě umělecké instalace se budou rozprostírat podél řeky Bečvy a letos vás zavedou od tržnice až po lávku u Sokolovny. Přímo na Bečvě se objeví plovoucí audiovizuální instalace Glitsteinar Kateřiny Blahutové, jež poukazuje na problém znečištění oceánů. Opodál rozprostře Diana Winklerová své Paralelní světy, rozpůlené balvany, které na leštěných plochách odhalují fascinující pohledy do hlubin vesmíru. Světovou premiéru bude mít instalace Śledź připravovaná pro Light Move Festival v Lodži. Katarzyna Chyżyńska, Jarosław Gabler, Julia Grabowska, Michalina Kaza a Jerzy Mróz přivezou prostorovou instalaci inspirovanou rybími šupinami odkazující na rybí trh, který fungoval ve Staroměstském parku v Lodži před 2. světovou válkou.

Novým otevřeným prostorem festivalu je kostel Nejsvětější Trojice a jeho přilehlý park. Prostory kostela zaplní Martin Dostál audiovizuálním živým setem, kde propojí hudbu s prostorovou vizualizací tak, aby ji divák během vystoupení mohl vnímat sluchem i zrakem. Prostor parku bude sloužit polskému umělci Karolu Jaworowskému a jeho objektu Understatements, vizuálnímu příběhu o plynutí zpráv v kontextu osobní zkušenosti a autorovy zkušenosti s uměním.

Zajímavým prostorem, jenž bude hostit instalaci Pavly Beranové Words on Wire, je workoutové hřiště na Vodní ulici. Krátké texty a básně o svobodě autorka vetkává do světelných objektů připomínajících ptáky. Svou Passage Gate aneb Bránu průchodu postaví Zbigniew Kuszczyk na nábřeží pod zámkem Žerotínů. Původní města Krásno a Meziříčí kdysi oddělené tekoucí řekou symbolicky spojí světelná instalace Riverbond Lukáše Dřevjaného a Klaudia Kiercz Długołęcka, Dorota Kozieradzka a Filip Zubowski rozproudí interaktivní Fontánu snů, do níž svá přání budou moci vložit také návštěvníci festivalu.

Na jedné z fasád městských budov ožijí dětské kresby na téma sny, o jejichž oživení se postarají Daniel a Carina Kurniczakovi. V centru města, na budově Galerie Prostor ve Stříbrné uličce narazíte na Antisonne německého umělce Felixe Kiesslinga. Hluboká černá díra vás zdánlivě pohltí směrem od kostela. Vnitřní prostory Galerie Prostor budou hostit dílo Petera Barényiho s názvem Homeclub. To vás vrátí do doby sociální izolace a neukojitelné touhy po mezilidských vztazích.

Zpřístupněny budou také Galerie Kaple a Galerie Sýpka. Jedna nabídne Fragmenty kmitu Mikuláše Starého, druhá GRID Michala Škapy. Marek Baroš připravuje instalaci SG u památníku Holokaustu a Radka Valová alias Be•You•Till•Full postaví dočasný a nahodilý Portál – UV instalaci z recyklovaných materiálů. Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská vás výstavou prací svých studentů uhrane v Café Tucan.

Ani letos nechybí Hřiště od INITI na parkovišti u Knihovny a kino rozehraje Vision – koláž krátkých videoartových snímků od mladých nadějných umělců Terezy Chovancové, Sáry Hohlové, Martina Bystrianského, Jana Glína či Radomíra Štefky po legendární Rosu Menkman s Nizozemí.

Veškeré hudební akce, projekce a instalace festivalu Světlo Valmez jsou přístupné zdarma. Program a více informací k jednotlivým uměleckým dílům naleznete na stránkách www.svetlovalmez.cz.

Ondřej Smolka, PR manager Kázetka Valmez

PROGRAM:

SCHOTT Stage (náměstí)
19:00 — November 2nd
20:00 — Oficiální zahájení
21:00 — CALIN
23:00 — Prago Union & Live Band

PWO Videomapping Stage (zámek Žerotínů)

20:10 — ZAHÁJENÍ: laserová show s videoprojekcí
20:30–21:00 — Andrej Boleslavský (SK): Mravenci
21:00–21:15 — laserová show s videoprojekcí
21:15–21:30 — videomappingy z předchozích ročníků

21:30–22:00 — Andrej Boleslavský (SK): Mravenci
22:00–22:15 — laserová show s videoprojekcí
22:15–22:30 — videomappingy z předchozích ročníků

22:30–23:00 — Andrej Boleslavský (SK): Mravenci
23:00–23:15 — laserová show s videoprojekcí
23:15–23:30 — videomappingy z předchozích ročníků

23:30 — ZAKONČENÍ: Andrej Boleslavský (SK): Mravenci

ROBE Stage
19:00–24:00 (parkoviště Poláškova)

Vstupte do jedinečného světa Robe Showtrucku, který brázdí Evropou a nabízí každému příležitost zažít chvíle jako rocková hvězda pod září reflektorů. Nechte se unést do tajuplné atmosféry našeho black-boxu, který je propojený se ShowTruckem a naplněný téměř padesáti nejmodernějšími koncertními světly od Robe. Tato světla svými paprsky vykreslují každý centimetr prostoru o rozloze téměř devadesáti čtverečních metrů, zatímco hudba vás pohltí svým rytmem.

Ale to není vše! Po setmění rozzáří oblohu několik nejvýkonnějších searchlightů iBOLT od Robe, které ze střechy Showtrucku vyšlou své paprsky do nebe. Tyto giganty vykreslí světelnou cestu viditelnou na desítky kilometrů daleko s nedozírným dosahem.

MINT Market
14:00–22:00 (parkoviště Poláškova)
Moderně pojaté trhy se svěží módou, šperky, designem, delikatesami, kosmetikou a dalšími výrobky. Designová zóna, kde se představí několik desítek pečlivě vybraných tvůrců.

VISION
19:00–24:00 (centrum a přilehlé okolí)

Instalace uměleckých děl z oblasti Light Designu, vizuálního a digitálního umění.

(Představení jednotlivých umělců a instalací bude probíhat v FB události a na FB stránkách festivalu v následujících dnech.