ROZHOVOR: Jazzová legenda Peter Lipa zahraje 2. 10. ve Zlíně. Co a s kým?
ROZHOVOR: Jazzová legenda Peter Lipa zahraje 2. 10. ve Zlíně. Co a s kým?

Zlínský kraj – Největší osobnost slovenské jazzové scény opět míří do Zlína. Loni Peter Lipa oslavil 80. narozeniny a zároveň přidal do své bohaté diskografie šestnáctou sólovou desku NOLA, teď vyjíždí na pár podzimních koncertů i do České republiky. Přijďte si poslechnout novinky i léty prověřený repertoár ve středu 2. října do sálu zlínské Malé scény. Vstupenky jsou ještě stále k dispozici.

Pane Lipo, jaký repertoár na podzimní koncerty chystáte?

Mám stabilní kapelu a její členové ovládají celý můj repertoár, který se skládá z opravdu velkého množství různých písniček. A já pak repertoár sestavuji až při koncertu, abych měl pocit, že to na tom kterém místě dobře funguje. Uvidím, jak to bude u vás. Nemám žádný plán předem. Repertoár přizpůsobím publiku na místě.

Kdo s vámi aktuálně hraje? Představíte nám obsazení vašeho bandu?

Na saxofon hraje Radovan Tariška, který je pro mě slovenská jednička. Ten člověk dokáže upoutat publikum na každé scéně. Sám se vždy těším na jeho sóla, která mají na našich koncertech velký prostor. Na basu hraje talentovaný Richard Csino, který má na svém kontě i spolupráci s Rytmusem. Bicí obsluhuje mimořádně všestranný Michal Fedor a na klávesy hraje už tradičně, víc jako 20 let, můj nejstarší syn Peter.

Momentálně jste tedy obklopený mladou muzikantskou generací…

Ano, jsme svědky doby, kdy na scénu přicházejí mladí vzdělaní muzikanti, připravení velmi univerzálně použít své vědomosti. Je radost, kolik takových nových hudebníků dnes je. A já jsem velmi rád, že jsou ochotní se mnou hrát a sdílet podium. Musím dbát na to, aby se se mnou cítili dobře, aby měli pocit seberealizace.

Vaše poslední deska NOLA je pozoruhodná tím, že téměř všechny písně jsou na ní ve dvou variacích, z nichž jedna vznikla na Slovensku a je nazpívána slovensky a druhou jste nahrál s muzikanty v New Orleans a nazpíval anglicky. Jak tuto americkou zkušenost vnímáte s odstupem času a ke kterým verzím se zpravidla kloníte na koncertech?

Většinou jsou to slovenské verze. Já si vážím toho, co jsem nahrál v Americe, ale nechtěl bych, aby mí muzikanti teď měli pocit, že musí kopírovat to, co nahráli tamní muzikanti. Nechávám si to jako unikát, který vznikl tam, a na koncertech se snažíme hrát podobu písniček takovou, jaká vznikla na Slovensku. Doufám, že se to bude posluchačům líbit. Už teď se na koncert ve Zlíně velmi těším.

Vstupenky na koncert Petera Lipy jsou dostupné v síti TICKETPORTAL.

Zlin.cz