Monika a Martin Hábovi oslaví 25 let společného života i tvorby výstavou v Galerii Stará radnice
Monika a Martin Hábovi oslaví 25 let společného života i tvorby výstavou v Galerii Stará radnice
foto: DK Vsetín

Vsetín – Galerie Stará radnice ve Vsetíně v září uvede výstavu „Když dva…“ mapující 25 let společné tvorby a života výtvarníků Moniky a Martina Hábových. Vernisáž výstavy, kterou hudebně doprovodí Pavel „Dazul“ Drábek, se uskuteční ve středu 4. září v 17 hodin. Úvodní slovo pronese Petr „Drobek“ Pajzák.

„Výtvarník Martin Hába se do Galerie Stará radnice vrací po 11 letech, tentokrát ve společné výstavě se svou ženou Monikou,“ říká Zdeněk Holoubek z Domu kultury Vsetín. Tvorba manželů Hábových je rozdílná, přesto se vzájemně proplétá a prolíná tak, že jejich společná prezentace otevírá prostor fantazie víc, než divák očekává.

Martin se každým svým dílem snaží vyvolat jakousi komunikaci či dialog s divákem-pozorovatelem, zatímco Monika tuto snahu nemá. Snad proto její obrazy komunikují s diváky tak nějak automaticky a přirozeně. I v její snaze zkoušet nové techniky malby se víceméně drží tradičních a osvědčených postupů a jen zřídka se nechává Martinem motivovat k improvizaci a hledání. Vzájemná provázanost Moniky a Martina však funguje i opačným směrem, kdy musí Monika korigovat a krotit nezřízenou touhu svého partnera po originalitě.

Martin Hába svá díla od roku 2011 vystavoval na několika samostatných výstavách v regionu, společně s Monikou pak svou tvorbu prezentovali na Malé lesní vernisáži, kterou společně pořádají už od roku 2013. „Výstava ‚Když dva…‘ potrvá do 29. září, navštívit ji můžete vždy v otevírací době galerie – od úterý do neděle v čase od 14 do 17 hodin,“ doplnil závěrem Zdeněk Holoubek.

Mgr. Veronika Ježíková, DK Vsetín