Kuchaři ze SOŠ Josefa Sousedíka vařili s Markétou Hrubešovou
Kuchaři ze SOŠ Josefa Sousedíka vařili s Markétou Hrubešovou
foto: MRV

Vsetín – Nevšední zpestření odborného výcviku připravila pro své žáky 2. ročníku oboru kuchař-číšník Střední odborná škola Josefa Sousedíka Vsetín. Jejich učitelky v úterý 4. února na pár hodin nahradila úspěšná česká herečka Markéta Hrubešová, která se stále více prosazuje i ve světě gastronomie.

Spolupráce vsetínské školy se známou celebritou vznikla po úspěchu studentů Tomáše Dančáka a Venduly Pírkové na gastrofestivalu Chutě Zlínského kraje v Kroměříži, kde loni v květnu získali skvělé 2. místo v soutěži středních škol. „Markéta Hrubešová zde byla jako moderátorka. Slovo dalo slovo a domluvili jsme se, že za námi přijede a předvede našim úspěšným studentům a jejich spolužákům něco ze svého kuchařského umění,“ uvedla učitelka odborného výcviku kuchařů SOŠ Josefa Sousedíka Bronislava Šimčíková.

Workshop proběhl v úterý 4. února na pracovišti Bečva, ve kterém studenti v rámci výuky vaří v ostrém provozu jídla pro veřejnost. Společně připravili dvouchodové menu. Nejprve bramborový krém s krutony a restovanými žampióny. Jako hlavní chod kachní prsa s mrkvovým pyré a slaninovým chipsem. „Velkým přínosem bylo už jen to, že pokrmy připravovali zcela od začátku. Navíc jim vše ukázala, vysvětlila a ještě přidala cenné odborné rady, bez kterých se v gastronomii neobejdou. Velký důraz přitom kladla na chuť, finální vzhled jídla i způsob servírování. Osobně hodnotím workshop jako velmi přínosný, a to nejen pro studenty, ale i nás učitele odborného výcviku,“ dodala Šimčíková.

Setkání se studenty a učiteli SOŠ Josefa Sousedíka si pochvalovala i samotná Markéta Hrubešová. „Myslím, že nám to šlo skvěle. Moc ráda se tady ještě někdy v budoucnu vrátím,“ prohlásila po skončení kurzu.

A co vlastně známou herečku přivedlo do světa gastronomie. „Od malička miluju jídlo. Kuchařská vášeň se ve mně ale probudila až v době, kdy jsem se osamostatnila od rodičů a musela si začít vařit sama. Začala jsem zkoušet různé recepty a ono to většinou dopadlo dobře. Tak jsem začala vařit čím dál víc a také zvát rodinu a kamarády. To už byl pak jen kousek k tomu, aby se z koníčka stala vášeň, která mne neopouští, ba naopak,“ svěřila se na závěr Markéta Hrubešová.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.