Val. Meziříčí – Co nejkrásnější Vánoce se snažil pacientům, kteří nemohou být ve svátečním období doma, připravit personál Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí. I když se zdravotníci snaží v tomto období propustit na svátky všechny, komu to zdravotní stav dovolí, Vánoce v nemocnici trávili pacienti, kteří musí z důvodu své nemoci, či diagnózy být pod neustálým dozorem lékařů a sester. A tím spíše, pokud se jedná o pacienty, kteří leží na covidových jednotkách a odděleních.
Poslech koled, vánoční výzdoba, zdobení vánočních stromečků. To vše zpestřilo pacientům ve valašskomeziříčské nemocnici Advent a Vánoce. I když primárně pacienti Oddělení následné péče, či interního oddělení zůstali přes vánoční svátky v péči nemocničního personálu, nebyli ani oni ochuzeni o sváteční atmosféru. „Jedná se primárně o pacienty s dlouhodobými chronickými a vleklými problémy, či rekonvalescenti po covidovém onemocnění, pacienty s akutními úrazy a frakturami, vyžadující klid na lůžku,” říká ke skladbě pacientů hlavní sestra Mgr. Jana Pelikánová.
„Tito pacienti jsou hospitalizován na následných lůžckách a tráví zde vánoční a často i novoroční dny. Snažíme se jim splnit možná přání a hlavně jim zprostředkovat spojení s rodinnými příslušníky prostřednictvím tabletů, a popovídat si s blízkými přes Skype. Tablety jsou k dispozici na obou odděleních následné péče a lze je zapůjčit v domluvenou hodinu i jinam na oddělení,” doplňuje hlavní sestra Pelikánová.
Kromě navození příjemné vánoční atmosféry na odděleních nebyli pacienti ochuzeni o tradiční štědrovečerní večeři. „Každý pacient, který není omezen dietou, dostal na oběd čočkovou polévku, nudlový nákyp s tvarohem a kompot. Na večeři se poté servírovalo smažené rybí filé, bramborový salát a nechyběl ani vánoční balíček s jablky, banánem, pomeranči, mandarinkami, kiwi, tatrankou, perníkem a džusem,“ dodává ke skladbě štědrovečerní tabule vedoucí stravovacího úseku Tomáš Jareš, DiS.
Pacienti s dietou dostali na oběd zeleninovou polévku a taktéž nudlový nákyp s tvarohem. „Na večeři to pak bylo rybí filé na kmíně s citronem, bramborovou kaší a meruňkovým kompotem. Ani pro tyto pacienty nechyběl speciální vánoční balíček,“ doplňuje výčet pokrmů Tomáš Jareš, DiS.
Mgr. Adam Knesl, PR manažer Nemocnice Valašské Meziříčí